Vorige editie
De discussie over de financiering van het hoger onderwijs richt zich in Nederland vaak op de ongewenste effecten van het variabele, studentafhankelijke deel. Behoeft het bekostigingsmodel op dat onderdeel aanpassing? Bureau Berenschot deed onderzoek.
Een recente toekomstverkenning schetste drie perspectieven voor het Nederlandse hoger onderwijs. Ben Jongbloed en Frans Kaiser gaan in op de vraag hoe de bekostigingsmethodiek er bij elk van die drie scenario’s uit zou moeten zien.
In de discussie over de financiering van het hoger onderwijs klinkt de vraag wat de rol is van de overheidsbekostiging. Moet er sturing van uitgaan, of moet de overheid zich juist terughoudend opstellen? Paul Flach vermoedt dat de waarheid in het midden ligt.
De Vlaamse universiteiten hebben in de afgelopen twee decennia toonaangevende resultaten geboekt met hun onderzoek en de impact ervan. De subsidies van het BOF en het IOF spelen daarbij een cruciale rol.
Over de efficiëntie en effectiviteit van de allocatie van onderzoeksmiddelen bestaat veel ongenoegen. Maar lacunes in onze kennis op dit gebied nopen ook tot bescheidenheid, schrijft Andreas De Block. Juist omdat er nog veel onduidelijk is, is er meer onderzoek nodig.
Sinds begin dit jaar biedt de UGent haar onderzoekers een niet-competitieve basisfinanciering. Dat beperkt interne concurrentie en demotivatie door lage slaagpercentages bij projectaanvragen en biedt welkome zuurstof voor creatief en innovatief onderzoek.
Marc D’havé en Sofie Jaques verkennen de verschillende aspecten van het huidige en toekomstige financieringssysteem voor hogescholen en universiteiten in Vlaanderen. Daarbij nemen ze hun thuisbasis, de Hogeschool Gent, als voorbeeld.
Op 5 december 2023 werden de resultaten van de PISA 2022-survey gepubliceerd. Omwille van corona gebeurde de dataverzameling één jaar later dan gepland. Zoals voor nog een aantal andere westerse landen was het voor Vlaanderen en Nederland een koude douche. De neerwaartse trend in de leeruitkomste...
De inzet van learning analytics aan hogescholen en universiteiten is een relatief nieuw fenomeen. Terwijl instellingen nog deels moeten ontdekken wat deze toepassing voor hen kan betekenen, laat onderzoek naar het gebruik ervan al diverse positieve resultaten zien.
Dirk Van Damme: Emancipatie, excellentie en eerlijke kansen. Een progressieve visie op onderwijs
Loes van Wessum & Ingrid Verheggen: Handboek bestuurlijk leidinggeven aan lerende scholen
Wilke van Beest: Met praktijkgericht onderzoek naar de implementatie van innovaties. Een studie naar de implementatie van zelfmanagementinnovaties voortkomend uit praktijkgericht onderzoek in Nederland
Ferdinand Mertens: De minister en de inspecteur-generaal. Fragmenten uit de geschiedenis van het onderwijstoezicht
Chiel Renique: Ondernemers over onderwijs. Thorbeckes schaduw over het beroepsonderwijs
In dit nummer van Th&ma gaat het over de mensen die als medewerkers in verschillende rollen universiteiten en hogescholen vormgeven. Kennisinstellingen zijn samenwerkingsverbanden die de taak hebben om onderwijs te verzorgen, wetenschappelijk onderzoek te verrichten en met onderwijs en onderzoek ...
Met alleen uitvoerders redden we het niet in het hoger onderwijs. Er is meer nodig. Meer autonomie en zeggenschap, bijvoorbeeld. Onderwijsvernieuwing wordt nu door gebrek aan zeggenschap nog vaak ervaren als een regenbui: het komt van boven, je kunt er niets aan veranderen, dus kraag omhoog en ho...
Personeelsbeleid vanuit organisatorische logica heeft in het hoger onderwijs niet geleid tot oplossingen voor structurele problemen. Daarom is het van belang om het werk weer meer vanuit de professional te organiseren, betogen Daniël van Middelkoop en Josje Dikkers.
Vlaamse hogescholen beschikken over de expertise om een duurzaam personeelsbeleid uit te bouwen, maar ervaren dat de gevraagde flexibiliteit soms haaks komt te staan op de wetgeving. Ze pleiten daarom voor vereenvoudiging van de regelgeving.
Universiteiten hebben als werkgever veel ‘unique sellingpoints’, maar die troeven overeind houden in een veranderende maatschappij is niet eenvoudig. Juist hierin kan een gedegen humanresourcesbeleid van meerwaarde zijn, schrijft Karen Vandevelde.
Met het programma Erkennen & Waarderen streven de Nederlandse universiteiten, universitair medische centra, onderzoeksinstituten en onderzoeksfinanciers naar een gezonde en inspirerende omgeving waarin talent van wetenschappers de ruimte krijgt. De publicatie van een ‘routekaart’ markeert een cru...
Door de tendens om voorrang te geven aan uitbouw van administratief personeel komt de positie van docenten onder druk te staan. Hoe kunnen organisaties nagaan of ze hun onderwijzend personeel voldoende ruimte bieden om de onderwijstaken goed uit te voeren?
Wat vinden onderwijsgevende en onderwijsondersteunende medewerkers van de kwaliteit van het personeelsbeleid in het hoger beroepsonderwijs? Wat kan er beter, en wat kunnen hr-afdelingen daaraan bijdragen? Zestor deed onderzoek en ontdekte dat er nog genoeg ruimte is voor verbetering.
De afgelopen jaren is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de werkdruk op universiteiten. Sil Vrielink en Siwert de Groot zetten de belangrijkste resultaten op een rij. Zo blijken veel medewerkers de druk als hoog te ervaren, maar is er ook sprake van een opvallende paradox.
De nieuwe manier van werken sinds de coronapandemie leidt tot fundamentele vragen waarop het hoger onderwijs vooralsnog geen antwoord heeft gevonden, schrijven Hafid Ballaf kih en Daniël van Middelkoop. Het is zoeken naar een evenwicht tussen individuele autonomie en collectief belang.