2022, nummer 3
thema 2022 / nr 3
Hoofdredactioneel - Internationalisering, opnieuw
In het eerste nummer van Th&ma van dit jaar lieten de voorzitter en de ondervoorzitter van de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) optekenen dat kwaliteitszorg na dertig jaar nog niet af is. Niet te verwonderen dus dat we er ook al meerdere Th&ma-nummers aan hebben gewijd. In iets mi...
Bert Hoogewijs
1 september 2022
thema 2022 / nr 3
Gemakkelijker geschreven dan gedaan
Als het gaat om de maatschappelijke omgeving en de functie van universiteiten zijn er belangrijke internationale trends waarneembaar, schrijft Sijbolt Noorda. ‘Instellingen zouden zich moeten verdiepen in de vraag wat de relevante veranderingen zijn en wat die betekenen voor hun missie.’
Sijbolt Noorda
1 september 2022
thema 2022 / nr 3
Onverwachte successen en gemiste kansen
Wat is na bijna een kwarteeuw de impact gebleken van de Bolognaverklaring op de internationalisering van het hoger onderwijs in Europa? Marie-Anne Persoons blikt terug en beschrijft hoe het de oorspronkelijke kerndoelen van deze Europese samenwerking is vergaan.
Marie-Anne Persoons
1 september 2022
thema 2022 / nr 3
Brain drain or brain gain
Internationalisation policies and competition in higher education are on the rise in Europe. But higher education institutions must be willing to cooperate, as currently, these policies have a negative impact on the migration of highly skilled professionals.
Stanimir Boyadzhiev, Pegi Pavletić, Maciej Rewucki
1 september 2022
thema 2022 / nr 3
Nog sterker inzetten op slimme internationalisering
De open economie is een van Vlaanderens belangrijkste troeven, en hersenen zijn er de belangrijkste grondstof. Om de internationale concurrentiepositie te versterken moeten we een versnelling hoger schakelen, schrijft Julie Beysens, en dat begint al in het hoger onderwijs.
Julie Beysens
1 september 2022
thema 2022 / nr 3
International student mobility
Numbers of internationally mobile students world-wide rose significantly in the past decade. Julia Reinold and Inge Hooijen outline the trends, benefits and challenges of this development for both students and higher education institutions.
Inge Hooijen, Julia Reinold
1 september 2022
thema 2022 / nr 3
Leid internationalisering in goede banen
De internationalisering van het hoger onderwijs biedt voordelen, maar moet wel beheersbaar blijven. De hiervoor beschikbare middelen zijn volgens Ingmar Visser beperkt en kennen ook nadelen. Zo is de numerus fixus een prima instrument, maar leidt selectie onvermijdelijk tot minder diversiteit.
Ingmar Visser
1 september 2022
thema 2022 / nr 3
Lokaal wereldburgerschap
Ik sprak met een internationaliseringsdeskundige, prof. A. Broad, over de ontwikkelingen in de Lage Landen en de beleidssuggesties die ze heeft gedaan. Die deelde ze recentelijk ook met onze overheden en instellingen, maar zij reageerden niet superenthousiast...
Jeroen Huisman
1 september 2022
thema 2022 / nr 3
Internationaliseren is meer dan verengelsen
Wil het internationale hoger onderwijs van de Lage Landen betekenis hebben voor de emancipatorische ontwikkeling van de eigen samenleving én voor de eigen bijdrage in de globalisering van de wetenschap, schrijft Ludo Beheydt, dan moet het zich richten op de vruchtbare symbiose van de lokale ontwi...
Ludo Beheydt
1 september 2022
thema 2022 / nr 3
Vissen in een kleine vijver
De krapte op de arbeidsmarkt laat zich sterk voelen in de Vlaamse kenniseconomie. VARIO adviseert de Vlaamse Regering hoe de knelpunten bij het aantrekken van internationaal talent aan te pakken. Volgens de adviesraad is een cruciale rol daarbij weggelegd voor het hoger onderwijs.
Danielle Raspoet, Elie Ratinckx
1 september 2022
thema 2022 / nr 3
Er zijn wel degelijk fouten gemaakt
Ik beken, ik was een stevige voorstander van internationalisering. Toen ik studeerde bestond de mogelijkheid nog niet om met Erasmus een tijdlang naar het buitenland te trekken. Ik heb er altijd spijt van gehad nooit een poging te hebben gedaan om met een Fulbright- of andere beurs in het buitenl...
Dirk van Damme
5 september 2022
thema 2022 / nr 3
De student aan zet
Op het kruispunt van internationale academische ervaring en vaardigheidstraining spelen allianties een belangrijke rol. Zo kunnen studenten bij YUFE hun eigen Europese curriculum samenstellen met academische vakken, taalcursussen en maatschappelijke activiteiten.
Veronique Eurlings
5 september 2022
thema 2022 / nr 3
De internationale en inclusieve campus
De combinatie van internationalisering en aandacht voor diversiteit die de Universiteit Twente nastreeft brengt voor iedereen die er werkt of studeert dilemma’s met zich mee, zeker voor medewerkers van het ondersteunend en beheerspersoneel. Want wat betekent dit voor hen?
Sterre Mkatini, Linda Pasqual-van der Landen, Jeroen Verplanke
5 september 2022
thema 2022 / nr 3
Bijscholing voor alle medewerkers
De UGent biedt niet alleen studenten en docenten maar ook administratief en technisch personeel de kans zich verder te ontplooien – als het even kan in het buitenland. De meerwaarde van een internationale uitwisseling is evident, schrijft An Van Laeken.
An Van Laeken
5 september 2022
thema 2022 / nr 3
Microcredentials vragen om beleidskeuzes
Door de introductie van microcredentials moeten meer volwassenen kunnen deelnemen aan onderwijs. Maar dit vereist actie op nationaal niveau, schrijft Joep Bresser. ‘Om de veelheid aan crises en de arbeidstekorten te lijf te gaan kan de overheid het zich niet permitteren om geen werk te maken van ...
Joep Bresser
5 september 2022
thema 2022 / nr 3
Grenzen aan grensarbeid
Sinds de pandemie lijkt thuiswerken een blijvertje, maar voor (gedeeltelijk) thuiswerkende grensarbeiders schiet de huidige regelgeving momenteel nog tekort. Pim Mertens beschrijft wat er volgens expertisecentrum ITEM zoal moet veranderen.
Pim Mertens
5 september 2022
thema 2022 / nr 3
Interview - Ben Weyts
De Vlaamse viceminister-president en onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) antwoordt schriftelijk op vragen van de Th&ma-redactie. ‘Het is niet omdat trends zoals internationalisering veel nieuwe kansen met zich meebrengen dat er niet ook schaduwzijden zijn.’
Redactie Th&ma
5 september 2022
thema 2022 / nr 3
Verruiming van het promotierecht
Door ook universitair hoofddocenten te laten optreden als promotor zou het Nederlandse hoger onderwijs meer recht doen aan de inspanningen van niet-hoogleraren als begeleiders. Harry de Boer, Gerwin Evers en Renze Kolster onderzochten of deze uitbreiding een goede beslissing is geweest.
Harry de Boer, Gerwin Evers, Renze Kolster
5 september 2022
thema 2022 / nr 3
Promoveren bij Hogeschool Rotterdam
Na vijftien jaar is het tijd om het promotiebeleid bij Hogeschool Rotterdam te evalueren. Een enquête onder lectoren, promovendi en gepromoveerden laat zien dat er enthousiasme bestaat over de opbrengsten, maar dat het traject ook grote nadelen kent.
Jane Sattoe, AnneLoes van Staa
5 september 2022
thema 2022 / nr 3
Boekbespreking - Innovatief en origineel, brandend actueel
Jeroen Huisman & Marijk van der Wende (red.):
A Research Agenda for Global Higher Education
Bruno Broucker
5 september 2022
thema 2022 / nr 3
Boekbespreking - Boeiende verkenning
Suzanne Groothuijsen:
Quality and impact of practice-oriented educational research
Koen Rymenants
5 september 2022
thema 2022 / nr 3
Boekbespreking - Academisch floreren
Izaak Dekker:
Academic Thriving – Optimising Student Development with Evidence-Based Higher Education
Veronica Bruijns
5 september 2022